10 вересня 2017

Чому підлітки прощаються з життям

21 березня 2015 року, жахливе самогубство сталось у Дрогобичі. З життям покінчив 12-літній підліток. У передсмертній записці дитина написала «Мамо, тату, ви мене не любите». Про трагедію повідомляють користувачі соцмереж. Хлопчик навчався у дрогобицькій гімназії. Взимку – на Різдво – брав участь у вертепі, де був воїном...
14 листопада 2016 року до поліції повідомили, що на вулиці Коновальця у Рівному з багатоповерхівки випала людина і лежить на землі. Поліцейські на місці події встановили, що 16-річний хлопець, учень десятого класу, вистрибнув з відчиненого вікна своєї квартири на сьомому поверсі.

Чому так сталося? Як уберегти дитину?

Далі – дуже довгий текст. Але не пошкодуйте часу на читання. Бо нема нічого важливішого, ніж здоров'я, в тому числі й психічне, ваших дітей.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, серед населення віком від 15 до 44 років суїцид є одним із трьох головних причин смертності. Щороку у світі близько мільйона людей вчинюють суїцид, тобто одна людина кожні 40 секунд
За офіційними даними ВООЗ, Україна входить до першої десятки країн світу з найвищим рівнем суїцидства – понад 20,0 самогубств на 100 тисяч населення. За останні 15 років щорічно в Україні від суїцидів гине приблизно 13 тисяч осіб. Протягом 1985-2005 рр. загальне число загиблих унаслідок учинення суїциду перевищило 230 тис. осіб. Щодня в Україні від суїциду вмирає 35-40 осіб і вчинюється близько 500 суїцидальних спроб. Число загиблих у результаті суїциду в Україні перевищує число загиблих від вбивств та аварій на транспорті.
Самогу́бство (суїцид) – свідоме самостійне позбавлення себе життя, спричинене своєю безпосередньою, умисною і бажаною дією. Медичний термін самогубства “суїцид” має коріння у латинській мові – лат. sui caedere – вбивати себе.
Суїцид – акт самогубства або спроби самогубства, який вчи­нюється у стані сильного душевного розладу або під впливом якогось психічного захворювання.
Самовільний вихід із життя – це усвідомлений акт самоусунення з життя під впливом гострих психотравмуючих ситуацій, у разі поширення яких власне життя як вища цінність втрачає сенс.
У багатьох державах доведення до суїциду карається законом. В українському законодавстві це питання розглянуто у ст. 120 Кримі­нального кодексу України. У жодній країні світу на законодавчому рівні не закріплено право людини на позбавлення себе життя.
Згідно з дослідженнями кінчають з собою 1500 юнаків і дівчат у рік, намагаються зробити це 4500, а суїцидальні думки з'являються у кожного 12-го підлітка. У чому причина жахливої статистики?
Діагноз: самотність.
Підлітковий період – один з найважчих у житті людини. За кілька років гормональна буря повністю змінює зовнішність, змушує коливатися настрій, сприяє розвитку багатьох хвороб. З дитини, яку всі захищали і пестили, людське «дитинча» перетворюється на самотнього підлітка, чутливого до будь-яких образ або нещастя. Більшість тінейджерів хоча б зрідка відчувають себе незрозумілими, неприкаяними. Гормони зводять їх з розуму, підлітки ходять по межі і досить двійки в щоденнику або глузування однолітка, щоб зробити крок за цю межу.
Проблеми з батьками, відсутність довірчих бесіда і розуміння в родині природні для «віку дурниці», як називають період з 11 до 19 років. Але іноді вони можуть посилитися: коли батьки занадто зайняті, щоб спілкуватися з дитиною, занадто суворі або жорстокі до нього, конфліктують між собою, планують розлучення або вже розлучилися. Обстановка в сім'ї стає нестерпним і підліток знаходить той вихід, який здається йому оптимальним.
Суїцидальну спробу може зробити і маленький маніпулятор, який відчув, що знайшов ключ до батьківських сердець. Такий підліток цілком може заявити: не купите ПСП \ собаку \ планшет – повішуся. І, отримавши відмову, дійсно демонстративно пробує повіситися, отруїтися або порізати вени. На жаль, деколи у нього це виходить краще, ніж він розраховував.
До суїциду дитину може довести і низка трагедій, у тому числі тих, які здаються дорослим незначними. Смерть когось із близьких (не тільки людини, але і собаки, хом'ячка, навіть рибки), розлука з другом, рідною домівкою і містом, втрата дорогої і значущою речі, несправедливе звинувачення.
Як не страшно це звучить, іноді (особливо у дівчаток) суїцид відбувається «за компанію». Прочитана стаття в газеті чи репортаж на ТБ – і за однією жертвою слідує кілька нових спроб самогубства. Відомі прецеденти, коли кілька дівчаток-подруг умовляли одна одну на колективне самогубство.
Певну роль можуть зіграти субкультури, які заохочують добровільний відхід з життя – дитина зі стійкою психікою обмежиться «готичним» костюмом або рожевим сердечком «емо» на куртці, а вразлива і нещасна застосовує на практиці ідеологію руху.
Якщо тінейджер вживає алкоголь, наркотики або токсичні препарати, під впливом отрути йому легше переступити межу. «Ломки» і відчуття життєвого тупика, пов'язаного з наркотичною або алкогольною залежністю, теж можуть спровокувати самогубство.
Деякі підлітки використовують суїцид як спосіб привернути увагу до себе та своїх проблем, донести, що їм погано, важко, навантаження нестерпні, а допомоги ні від кого немає. Можливо, таких дітей цькують у школі, вони терплять несправедливе ставлення вчителів, програли важливі змагання, завалили іспити, «влетіли» в борги. Їм здається, що смерть допоможе батькам і друзям оцінити, кого вони втратили, а ворогам – покаятися в підлості та образі. Підліткове сприйняття влаштовано таким чином, що неповнолітнім майже неможливо повірити в реальність власної смерті.

Причина трагедії – особисте життя

Історія Ромео і Джульєтти в наші дні не втрачає своєї актуальності – пристрасті в тінейджерів досі киплять неабиякі. Дівчинка, закохана в товариша по класу або школи, намагається покінчити з собою тому, що її почуття відкинули або висміяли. Хлопчикам важко змиритися з відмовами і «зрадами» своїх юних подруг. Зрідка зустрічається і подвійне самогубство – кінчають з собою закохані підлітки, яких розлучають батьки або непереборні обставини.
Сексуальне насильство над дитиною може призвести до суїциду як безпосередньо після трагедії, так і через кілька місяців, і навіть років. Неопрацьована травма застряє в підсвідомості, щоб одного разу вистрілити, призводячи жертву до відчаю.
Невдалий перший секс часом провокує бажання розлучитися з життям у вразливих і недовірливих тінейджерів. Підліткова вагітність, особливо в патріархальних, традиційних сім'ях частіше, ніж хотілося б, викликає чорні думки в юних мам. За деякими даними, до 20% неповнолітніх вагітних намагаються покінчити з собою.

Суїцидальні симптоми

Одна із сумних особливостей планованого самогубства – людина, яка всерйоз зібралася покінчити з собою, як правило робить все можливе, щоб приховати свої наміри. Однак, деякі симптоми готовності до суїциду можуть її видати. Будь-які три з перерахованих нижче є приводом для походу до психолога.
1. Інтерес до самогубств. Підліток з особливим інтересом читає «тематичні» статті, дивиться передачі й новини, обговорює тему кладовищ, похоронів тощо. Більш старші діти дискутують на тему права людини розпоряджатися своїм життям. У піснях, віршах, малюнках підкреслюється або возвеличується добровільна смерть.
2. Передсмертні розпорядження. Тінейджер роздає друзям або ділить між близькими свої речі, в тому числі цінні та улюблені папери, розповідає, як хотів би бути похований, що слід зробити, якщо його не буде.
3. Прощання. Майбутній самогубець відвідує улюблених родичів, проситься з'їздити в заповітні місця дитинства, стає шанобливий і ласкавий з матір'ю, іншими членами сім'ї, просить у всіх прощення, пише прощальні листи.
4. Замкнутість. У дитини немає друзів або вона перестає з ними спілкуватися, не розмовляє з батьками, не ділиться своїми проблемами, усамітнюється при першій можливості.
5. Емоційність. Підліток раз за разом пробує розповісти вам щось важливе, а потім замовкає на середині.
6. Незвичайна поведінка. Товариський підліток стає замкнутим, а мовчазний базікає без угаву, стриманий часто плаче. Колишні хобі та захоплення перестають його цікавити.
7. Інформація про самогубства. У його комп'ютері збережені посилання на сайти та форуми для самогубців, він з особливим задоволенням читає книги і дивиться фільми, де хтось кінчає з собою.
8. Кошмарні сни. Дитина часто кричить уві сні, скаржиться, що сняться кошмари.
9. Невмотивована агресія. Підліток огризається на будь-яке питання, відмовляється розмовляти про що-небудь з батьками.
10. Екстремальна поведінка. Тінейджер балансує по перилах мостів, визирає з вікон верхніх поверхів багатоповерхівок, стрімголов гасає на мотоциклі.

Перешкоди на шляху смерті

Запобігти підлітковому суїциду простіше, ніж допомогти підлітку-самогубці. Тим більше що діти, які одного разу спробували покінчити з собою, з високою ймовірністю повторять спробу.
Найважливіше – щоб у вашої дитини були довірені особи, люди, з якими вона могла говорити відверто, розраховувати на їхню підтримку й розуміння. Це викладачі в студії, вчителі, тренери, друзі сім'ї, хресні батьки. Нехай дитина знає, що їй завжди є до кого звернутися зі своїми проблемами.
Освойте і використовуйте психологічні прийоми «активного слухання». Тобто вчіться слухати і не перебивати дитини, навіть якщо вона в десятий раз говорить, як вам здається, одну і ту ж нісенітницю. Частіше розмовляйте з нею у складні періоди життя.
Поговоріть з сином або дочкою про проблему самогубств, поясніть, що всі підлітки час від часу мріють, а то й намагаються позбавити себе життя. Згадайте про нещасних людей, які після самогубств виживають, але стають інвалідами. Якщо у вас є особистий досвід, поділіться ним з дитиною.
Не тримайте у відкритому доступі ліки, особливо сильнодіючі, та вогнепальну зброю.
Якщо стан тінейджера вселяє побоювання – не залишайте його одного, спробуйте змінити обстановку, зняти з нього напруження, подарувати нові враження, підшукати цікаве хобі.
Якщо ознаки підготовки до суїциду очевидні, ви знайшли передсмертну записку і т. д. – обов'язково зверніться до психологів. Якщо спроба самогубства наявна, то дитину краще госпіталізувати, щоб зберегти їй життя і запобігти новим нападам суїцидальних настроїв.


Немає коментарів: